Dinsdag 23 april organiseerde Land van de Makers en het LWV bij Linssen Yachts een bijeenkomst speciaal voor de Maakindustrie in Limburg. Het belang van de Limburgse maakindustrie stond centraal. De bijeenkomst vond plaats in de showroom bij Linssen Yachts en met een opkomst van maar liefst 71 bedrijven, kunnen we spreken van een waardevolle bijeenkomst.
Linssen Yachts: Al 75 jaar kwaliteit
In het hart van Maasbracht, ligt Linssen Yachts, een bedrijf dat al 75 jaar synoniem staat voor topkwaliteit in jachtbouw. Als een ware ambassadeur van de Limburgse maakindustrie, heeft Linssen Yachts een reputatie opgebouwd met hun robuuste, luxe motorjachten die internationaal erkend zijn voor hun duurzaamheid en innovatieve ontwerp. Deze positie als marktleider hebben zij verdiend door consequent te investeren in geavanceerde procestechnologie en productinnovatie, waarmee zij voldoen aan de strenge eisen van de hedendaagse jachteigenaren.
De eerste spreker, Tjark Tjin-A-Tsoi, Voorzitter Raad van Bestuur en CEO van TNO, voelde zich als een vis in het water, in de showroom van Linssen Yachts te midden van de CEO’s en Managing Directors van 71 vooraanstaande maakbedrijven in Limburg.
De maakindustrie in Nederland is een cruciale innovatiemotor
In zijn krachtige keynote belichtte Tjark Tjin-A-Tsoi, de voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van TNO, de onmiskenbare rol van de Nederlandse maakindustrie als een cruciale innovatiemotor voor het land. Hij onderstreepte dat de industrie niet alleen bijdraagt aan 12,7% van het bbp en goed is voor de helft van de totale export, maar dat het ook een machtspositie in de wereldeconomie vestigt, met ASML als een lichtend voorbeeld van een hub voor een ecosysteem van 800 MKB’ers. Dit laatste is niet alleen belangrijk voor de economische stabiliteit in Nederland maar ook essentieel voor de geopolitieke macht.
Langdurige ondersteuning voor cruciale technologieën
Tjin-A-Tsoi waarschuwde dat, hoewel de maakindustrie jaarlijks met 2,1% groeit en een hoge R&D-intensiteit van 6,7% heeft, Nederland serieus achterloopt op het gebied van technische scholing en R&D-investeringen in vergelijking met andere landen. Dit vormt een grote bedreiging voor de concurrentiepositie en innovatiekracht op de langere termijn. Hij deed een beroep op de overheid om oude patronen te doorbreken en langdurige ondersteuning te bieden aan cruciale technologieën en startups die essentieel zijn voor onze hoogwaardige waardeketen. Daarbij is focus cruciaal: in welke wedstrijden willen we meespelen? Daar moeten we dan ook in investeren. Dergelijke investeringen zijn cruciaal geweest voor bijvoorbeeld ASML.
Tjin-A-Tsoi sloot af met een dringende oproep tot actie voor energiezekerheid en het stimuleren van sleuteltechnologieën, benadrukkend dat Nederland, ondanks zijn Europese mindset, niet achter moet blijven bij het reguleren en ondersteunen van de eigen industrie. Anders graven we mogelijk ons eigen graf.
Minder regelgeving voor een gunstiger ondernemersklimaat
Focco Vijselaar, Algemeen Directeur van VNO-NCW, benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van het bouwen van robuuste ecosystemen voor de maakindustrie. Met klem riep hij op tot het verminderen van belemmerende regelgeving, die hij beschouwt als een rem op de innovatiekracht en het ondernemerschap binnen de sector.
‘Scheidsrechters winnen geen wedstrijd. Het zijn de ondernemers en hun visie en durf die zorgen voor onderscheidende technologieën en meer winst!’
Vijselaar stelde voor om een balans te vinden tussen noodzakelijke regulering en de ruimte die ondernemers nodig hebben om te innoveren en te floreren. Hij benadrukte dat voor elke nieuwe regel minimaal één oude zou moeten vervallen, om de regeldruk te verminderen.
De ondernemers in de zaal knikten instemmend bij de woorden van Vijselaar. De regeldruk werkt verlammend en zet een stevige rem op de creativiteit en energie van ondernemers.
Zijn visie op het scheppen van een gunstig klimaat voor de maakindustrie is helder: een omgeving waar regelgeving innovatie ondersteunt in plaats van afremt en waarbij de focus ligt op het versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven.
Focco Vijselaar wees verder op de knelpunten van het energienetwerk en hoge kosten van energie als rem op de groei van bedrijven. Hij onderstreepte dat het gebrek aan investeringen in energie-infrastructuur scale-ups hindert die op het punt staan uit te breiden, beperkt door een gebrek aan energietoegang. Daarnaast zijn de hoge kosten van energie een belemmering van de concurrentiepositie voor veel maakbedrijven. Deze problematieken zijn kenbaar gemaakt in Den Haag, waarbij op korte termijn verlichting in zicht lijkt, maar structurele oplossingen nog niet aan de orde zijn.
‘Scheidsrechters winnen geen wedstrijd. Het zijn de ondernemers en hun visie en durf die zorgen voor onderscheidende technologieën en meer winst!’
Samen staan we sterker!
Samenwerken en innoveren zijn volgens Tjark Tjin-A-Tsoi en Focco Vijselaar belangrijke kernwaarden die gezorgd hebben voor een sterke positie van de Nederlandse en Limburgse maakindustrie. Samen kom je verder en zo zijn we ook in staat om daadwerkelijk elkaar te helpen. Uiteindelijk staan bijna alle maakbedrijven voor dezelfde uitdagingen. Dick Moerkens is voorzitter van Land van de Makers en tevens Senior Vice President Manufacturing & Logistics bij Canon. In zijn visie staat samenwerken bijna altijd centraal. “De verbinding tussen ondernemers, omgeving, overheid en onderwijs is enorm belangrijk voor een goede economische ontwikkeling van deze regio. Gezamenlijk kunnen we oplossingen bedenken voor hoofdthema’s als arbeidskrapte, procesverbeteringen, circulariteit en nieuwe technologieën. Luister waar anderen tegenaan lopen en ga samen die uitdaging aan. Dit doen we al binnen het land van de Makers en ik blijf maakbedrijven oproepen om zich bij ons aan te sluiten. Samen staan we sterker!”
Na de impactvolle presentaties werd iedereen nog rondgeleid door de prachtige productiehallen van Linssen Yachts. Een inspiratievolle rondleiding waarbij duidelijk werd hoe Linssen Yachts in serieproductie haar processen geoptimaliseerd heeft én een toonaangevende speler is geworden in elegante en tijdloze jachten.
Onze dank gaat uit naar Yvonne Linssen, Ed Houben en het geweldige team van Linssen Yachts voor hun geweldige gastvrijheid en het openstellen van hun deuren voor dit evenement.
LAND VAN DE MAKERS
Het Land van de Makers zet Noord-Limburgse bedrijven die werken binnen maakindustrie op de kaart. Het Land van de Makers is een initiatief van Rabobank,
Canon Production Printing Netherlands B.V. en
Technovalley Limburg.
MaakIndustrie Limburg-Noord © 2020 Alle rechten voorbehouden
Recente reacties