Themasessie procesverbetering bij Leolux
Na de intro van Rolf gaf Sanne een heldere uitleg over de ‘learning to see’ methode en de ‘quick & easy kaizen’ benadering. Daarna gingen we met ongeveer 22 mensen van verschillende bedrijven naar de Gemba, oftewel de werkvloer, bij verschillende afdelingen van Leolux.
De ‘quick & easy’ methode houdt in dat je op zoek gaat naar verbeteringen in het proces of de taak die verspilling verminderen en die eenvoudig te implementeren zijn. Het belangrijkste is echter om de werknemers te betrekken bij het continue proces van verbetering, dag in dag uit.
De begeleiders legden in vijf minuten uit hoe het te onderzoeken proces globaal werkt. Daarna hadden de teams 35 minuten de tijd om verspillingen te identificeren. Ze mochten vragen stellen aan de Leolux-medewerkers en elke gevonden verspilling werd vastgelegd met een foto. Ook werd er duidelijk genoteerd wat de verspilling inhoudt en waarom het als verspilling wordt gezien.
Hierbij werden 1 of meerdere van de 10 vormen van verspilling aangewezen:
- Transport (overbodige verplaatsing van onderwerpen)
- Voorraad (stilstand van onderwerpen)
- Beweging (overbodige beweging van middelen)
- Wachten (stilstand van middelen)
- Overbewerken (meer doen dan nodig is)
- Overproductie (meer produceren dan nodig is)
- Defecten (fouten die hersteld moeten worden)
- Talenten (onbenutte talenten van middelen)
- Veiligheid (onveilig proces, gereedschap of werkplek)
- Omgeving (niet zorgen voor milieu)
De belangrijkste taak van de begeleiders is het in de gaten houden van de tijd. Wanneer de 35 minuten voorbij zijn mag de groep de bevindingen gedurende 5 a 10 minuten doornemen met de coördinator op de vloer. Deze kon vertellen of het echt om verspilling gaat of dat er een goede reden voor is.
4 afdelingen die zijn bezocht voor Quick en Easy Kaizen en zo ook uitgewerkt en gepresenteerd.
Bovenstaand geeft een mooi voorbeeld weer van enkele activiteiten. Uiteindelijk werd met een wrap-up en een drankje de dag gezellig afgesloten.
We willen iedereen bedanken voor hun actieve rol en het delen van kennis met elkaar.
LAND VAN DE MAKERS
Het Land van de Makers zet Noord-Limburgse bedrijven die werken binnen maakindustrie op de kaart. Het Land van de Makers is een initiatief van Rabobank,
Canon Production Printing Netherlands B.V. en
Technovalley Limburg.
MaakIndustrie Limburg-Noord © 2020 Alle rechten voorbehouden
Recente reacties